Wednesday, December 23, 2009

PISANG oh PISANG


Khasiat Buah Pisang

Perhatian: Jangan sekali-kali menyimpan pisang dalam peti sejuk. Lepas baca anda semua pasti akan pandang tinggi pada buah pisang.

Pisang mengandungi 3 jenis gula semulajadi – sukrosa, fruktosa dan glukosa yang digabungkan dengan gentian. Pisang memberikan tenaga kepada manusia dengan kadar segera dan berterusan. Kajian yang telah dibuat menunjukkan bahawa 2 biji pisang mempunyai cukup tenaga untuk senaman selama 90 minit. Tidak hairanlah pisang dijadikan buah utama kepada atlit terkenal dunia. Bukan itu saja, malah pisang juga amat sesuai untuk mencegah dan merawat beberapa jenis penyakit, menjadikannya amat sesuai dalam pemakanan kita seharian.

Tekanan:
Merujuk kepada survey terbaru yang dijalankan oleh MIND terhadap pesakit-pesakit tekanan jiwa, kebanyakan daripada mereka kembali pulih selepas makan pisang. Ini kerana pisang mengandungi tryptophan, iaitu sejenis protin yang bertukar kepada serotonin dalam tubuh manusia, yang menyebabkan kita tenang, mengembalikan mood dan secara amnya membuatkan kita berasa gembira.

PMS:
Lupakan pil-pil hospital – makan sahaja pisang. Vitamin B6 yang terkandung mampu meneutralkan paras glukosa dalam darah, yang boleh mengembalikan mood anda.

Anemia:
Dengan kandungan zat besi yang tinggi, pisang mampu mengawal pertumbuhan hemoglobin dalam darah, yang secara tak langsung membantu dalam kes-kes anemia.

Tekanan Darah Tinggi:
Buah tropikal unik ini mengandungi kadar potassium yang tinggi – garam rendah, menjadikannya sempurna untuk menstabilkan tekanan darah.

Kuasa Minda:
Kajian dibuat terhadap 200 pelajar di sebuah sekolah di mana semasa peperiksaan dijalankan, mereka diberi makan pisang untuk sarapan, rehat, dan makan tengahari. Keputusannya, buah pisang yang mengandungi kadar potassium yang tinggi dapat membantu pembelajaran dengan menjadikan pelajar-pelajar itu lebih cekap (alert).

Penghadaman:
Gentian tinggi, jadikan pisang sebagai diet seharian anda pasti membantu menstabilkan tindakan usus kecil dan besar.

Keletihan:
Salah satu cara terbaik untuk mengurangkan keletihan ialah dengan membuat minuman pisang susu campur madu. Pisang bertindak menyejukkan perut dan dengan bantuan madu dapat membina semula kandungan gula dalam darah yang berkurangan akibat keletihan, manakala susu pula memperbetulkan sistem hidrasi semula anda.

Panas Jantung:
Pisang mempunyai kesan anti-asid semulajadi dalam badan. Oleh itu, jika anda menghadapi rasa panas di jantung, cuba makan pisang untuk pemulihan yang baik.

Demam Pagi:
Jadikan pisang sebagai snek setiap hari untuk membantu memelihara kadar gula dalam darah untuk mengelakkan demam pagi.

Gigitan Nyamuk:
Sebelum menggunakan krim gigitan serangga, cuba sapukan kawasan bekas gigitan nyamuk dengan lapisan dalam kulit pisang. Ramai yang telah berjaya mengatasi kegatalan akibat gigitan nyamuk dengan cara ini.

Saraf:
Pisang mengandungi kadar vitamin B yang tinggi yang dapat membantu menenangkan sistem saraf anda.

Obesiti dan Tekanan Kerja:
Kajian di Institut Psikologi di Austria mendapati tekanan kerja menjadi pemangkin kepada pengambilan makanan seperti coklat dan kerepek. Berdasarkan 5,000 pesakit hospital, kajian mendapati kebanyakan pesakit obes membuat kerja-kerja tekanan tinggi. Laporan juga menyatakan, untuk mengatasi masalah ini, kita perlu mengawal kadar gula dalam darah dengan mengambil makanan karbohidrat tinggi setiap 2 jam untuk mengekalkan kadar yang stabil. Makanlah pisang.

Ulser:
Pisang amat baik dalam pencegahan ulser kerana ia bersifat lembut dan tidak mencederakan organ dalaman kita. Ia juga bertindak sebagai peneutral lebihan asid serta mengurangkan kepedihan dengan bertindak menyaluti lapisan dinding perut kita.

Kawalan Suhu:
Ramai yang percaya bahawa dengan memakan pisang, ia dapat menurunkan suhu kedua-dua fizikal dan emosi kepada ibu-ibu mengandung. Di Thailand sebagai contoh, ibu mengandung mengambil pisang untuk memastikan bayi yang dilahirkan itu menjadi seorang yang penyabar (cool).

Seasonal Affective Disorder (SAD):
Penyakit ini merupakan simptom yang terjadi akibat daripada kurangnya pendedahan kepada cahaya matahari. Pisang dapat membantu pesakit ini kerana ia mengandungi tryptophan semulajadi yang membaikpulih mood kita.

Stres:
Potassium merupakan bahan mineral vital, yang membantu menormalkan degupan jantung, menghantar oksigen kepada otak dan mengimbangi kandungan air dalam tubuh. Bila kita stres, kadar metabolisma kita naik, menyebabkan kadar potassium menurun. Keadaan ini dapat diimbangi semula dengan bantuan snek pisang yang tinggi potassium.

Strok:
Mengikut kajian dalam buku The New England Journal of Medicine, mengambil pisang sebagai diet harian mampu mengurangkan risiko kematian akibat strok sebanyak 40%!

Lain-lain Penyakit Kulit:
Pengamal perubatan semulajadi (alternatif) berpendapat, untuk menghilangkan pelbagai masalah kulit, termasuk jerawat, kudis, parut, kurap, dan sebagainya, ambil sekeping kulit pisang, tampalkan sebelah dalam kulit pisang itu pada tempat yang ingin dirawat dengan menggunakan plaster luka biasa atau pun plaster bedah.
Jadi, pisang memang merupakan ubat semulajadi kepada banyak penyakit. Jika dibandingkan dengan epal, pisang mempunyai 4 kali ganda kandungan protin, 2 kali karbohidrat, 3 kali fosforus, 5 kali vitamin A dan zat besi, dan 2 kali vitamin dan mineral lain. Ia juga kaya dengan potassium dan merupakan salah satu makanan terbaik yang mudah didapati.

Jadi mungkin inilah masa untuk berubah kepada kata yang biasa disebut-sebut, “Sebiji pisang sehari dapat menjauhkan doktor!”

PS: Kesimpulannya, pisanglah adalah penyebab utama kenapa monyet-monyet di hutan selalu sihat dan bahagia setiap masa dan ketika! Satu lagi; ingin kilatkan kasut?? Ambil bahagian dalam kulit pisang, sapukan secara terus kepada kasut anda, kemudian kilatkan dengan kain kering. Menakjubkan!

Tuesday, December 22, 2009

SAKIT


Sakit belakang, sakit tulang, sakit otot. Sakit di mana-mana. Tetapi sakit lagi hati dan mata melihat jarum penimbang yang menunjukkan berat badan yang naik lagi sekilo. Ah ... sia-sia usaha selama ini. Sia-sia menahan nafsu makan serakahku. Biarpun sakit, aku tetap akan joging petang ini. Tapi ... bagaimana jemputan birthday party anak jiran depan rumahku?? Aku dalam dilema. Ada sahaja penghalangnya. Atau aku sahaja yang mengada-adakan alasan. Hisshhh ... alasan.

KETIKA CINTA BERTASBIH


Bertuturlah cinta
Mengucap satu nama
Seindah goresan sabdamu dalam kitabku
Cinta yang bertasbih
Mengutus Hati ini
Kusandarkan hidup dan matiku padamu

Bisikkan doaku
Dalam butiran tasbih
Kupanjatkan pintaku padamu Maha Cinta
Sudah di ubun-ubun cinta mengusik resah
Tak bisa kupaksa walau hatiku menjerit

Ketika Cinta bertasbih Nadiku berdenyut merdu
Kembang kempis dadaku merangkai butir cinta
Garis tangan tergambar tak bisa aku menentang
Sujud syukur padamu atas segala cinta

Tuesday, November 3, 2009

Perut ...


Perut...
Mengapa kau bising-bising... Meronta-ronta minta diisi. Tidak letihkah kamu menghadam makanan. Pagi, tengah hari, petang sudah kuisi sepenuhnya. Apa lagi yang kau mahu. Malam pun kau minta dipenuhi juga keinginginanmu. Tidak takutkah engkau jika makanan yg kuisi itu mendatangkan kesakitan bagimu. Oh perut... bagaimana lagi untuk aku mengajarmu. Bawak-bawaklah bersabar wahai sang perut. Tahukah engkau aku begitu malas untuk keluar mencari makanan untuk mengisi tembolokmu. Tahukah engkau, aku juga malas untuk memasak di dapur. Lagipun di luar sana hujan. Lagilah aku liat mahu keluar sang perut. Aku hanya mahu berehat. Tak usahlah kau bernyanyi-nyanyi mengganggu rehatku wahai sang perut. Dengarlah rintihanku ini wahai sang perut. Diamlah kamu di dalam itu ya perut.

Tuesday, September 29, 2009

Lawak Masa Mengantuk

video

Ahmad Dhani & Cynthia Sari – Bebaskan

siapa bilang hidup ini mudah

seperti yang dibayangkan

hidup tak pernah selalu seperti

yang dimau, yang diharap-harapkan


apa itu hidup bila tidak ada

masalah-masalah yang selalu ada

buanglah gerahmu, singkirkan penatmu

sirami panasmu, pupuskan pusingmu


bebaskan, bebaskan gerakmu

rasakan sensasinya

bebaskan, bebaskan gerakmu

rasakan sensasinya


sensasi plong, sensasi plong

sensasi plong, sensasi plong

sensasi plong, sensasi plong

sensasi plong, sensasi plong


apa itu hidup bila tidak ada

masalah-masalah yang selalu ada

buanglah gerahmu, singkirkan penatmu

sirami panasmu, pupuskan pusingmu

Thursday, August 20, 2009

Ramadhan Datang Lagi

"Mak, adik nak mak doa satu je kat depan Kaabah tu nanti boleh?" pinta aku pada bonda kesayangan.

"Adik nak mak doakan apa?" Soal mak pula.


"Doakan adik cepat kaya. Soal jodoh belakang kira. Yang penting dapat banyak duit!" Jawab aku selamba.


"Astaghfirullah hal azim!!" Mengucap panjang mak aku.


"Hehehehe." Balas aku sambil tersengeh-sengeh menunjukkan gigi kapak aku yang besar tu.



Dialog tu aku quote masa aku pergi menghantar mak, makcik-makcik dan kakak sulung aku ke Makkah menunaikan umrah Rabu lepas. Walaupun dalam nada bergurau, tapi niat sebenar dalam hati, memang nak pun. Hahaha.. (Mata duitan tul aku kan).


Sebenarnya aku tak kesah semua tu (walaupun dalam hati kesah..eheh). Apa yang penting mak, makcik dan along aku selamat pergi dan selamat pulang. Dan semoga ibadat mereka juga diterima oleh Allah SWT. Itu sahaja yang aku pinta.


Pejam celik, pejam celik dah masuk bulan Ramadhan semula. Maknanya tahun ini aku tak dapatlah sambut puasa dengan mak kesayangan aku ni. Huhu.. Sedih la jugak. Dah lama tak makan masak lemak cili api mak aku. Nasib baik ada kakak sorang lagi. Bolehlah menumpang berbuka sama (sebenarnya malas nak masak, kekeke).


Malam ini dorang tengok anak bulan. Tapi tengok anak bulan sekarang pun untuk cukupkan syarat je. Sekarang ni semua ikut kalendar je. So kalau ikutkan kalendar kuda yang ada kat dinding umah aku tu, kita akan mula puasa hari Sabtu.


Azam aku Ramadhan tahun ni dapatlah tambahkan sebanyak sedikit ibadah. Akan cuba bertarawih sebanyak mungkin. Sama-samalah kita mengisi bulan yang mulia ini dengan sebaiknya ok.


So aku nak ucapkan kepada semua selamat menyambut Ramadhan al Mubarak 1430 H.


Wednesday, July 29, 2009

Jalan-jalan Lagi

Esok aku akan terbang ke Sabah, negeri di bawah bayu. Walaupun baru tahun lepas aku melawat negeri ni, seolah-olah aku terpanggil untuk pergi lagi. Kalau tahun lepas aku pegi dengan my sisters and friends, berbeza tahun ni cuma ahli keluarga sahaja yang join. Walaupun tak semua members of family yang dapat join, tapi must be interesting coz my mom also follow. Ini kali ketiga aku ke Sabah. Ketiga-tiganya pergi dengan promosi tambang murah AirAsia. hehehe. Kalau harap nak naik MAS, tak kuasa aku nak pegi.


Mengikut ketua rombongan kitorang merangkap
abang ipar aku, hari pertama kitorang akan terus pergi ke Kundasang. Stay kat sana dalam 2 hari. AKu suka tempat ni coz sejuk. Pastu dapat tengok pemandangan Gunung Kinabalu. Walaupun hasrat nak menakluk Kinabalu still tak tercapai, dapat tengok je pun jadilah. Then akan ke Kota Belud on the 3rd day. Akan cuba untuk menunggang kuda kat sana mungkin. Maybe stay kat sana 2 hari kot. Aku pun tak sure sgt plan diorang. I follow... je. The 5th and the 6th day kitorang akan stay di KK. Maybe nak g pulau and shopping. Harap2 cuaca okey, coz last year tak dapat pegi pulau sbb cuaca tak mengizinkan.


Dan yang lebih specialnya, kali ni aku akan sambut birthday kat sana. Hehe.. Birthday yang ke berapa ??? Sshhhh... rahsia. Dah tua dah pun. Sape2 yang rasa nak bagi hadiah tu tunggu aku balik minggu depan ek. Tak pun korang leh courier je. Huhuhu.. So ihope i had a great time and lebih enjoy from last year. Daaa ...

Thursday, July 16, 2009

MUSIM itu MUSIM ini

Sekarang ni tengah hangat dengan macam-macam musim. Masa ni lah musim buah durian, manggis, rambutan dan macam-macam lagi. Kalau kat kl ni, tepi-tepi jalan ni penuh dengan gerai jual durian. Ada yang 5 biji RM10, ada yang 3 biji RM10 dan ada gak 2 biji RM10. Selain tu, kat opis aku ni dah start musim promosi biskut raya. Boleh kenyang la asyik merasa biskut itu, biskut ini. Tapi odernya haram!!! Tapi aku kagum pada makcik and kakak2 yang buat bisness biskut raya ni. Bagus betul marketing strategy dorang ni kan.

Disebabkan kita pun dah masuk bulan Rejab, dah nak sampai hujung dah pun sebenarnya, kaum hawa pun start la dengan musim mengganti (qada) puasa yang tinggal tahun lepas atau tahun-tahun yang selepas selepasnya tu. (Korang dah bayar fidyah ke blom? Jgn lupe wei). Tak kurang juga pada sesapa yang mengambil peluang buat puasa sunat Rejab. Rajin korang kan. Salute la. Aku pun tak ketinggalan sama memeriahkan musim mengganti puasa ni. Bila dah sampai masa-masa kecederaan camni, mulalah timbul rasa menyesal tak ganti puasa awal-awal lagi. Setakat ni aku masih berbaki hutang 5 hari lagi puasa yang belum diganti. Baru buat dua hari rupanya. Huhuhu.. Seksa babe. Tapi korang jangan ingat kaum perempuan je yang ada tinggal puasa tau. Pada kaum lelaki, cuba ingat-ingat balik, ada tak korang terkucil puasa tahun lepas? Dah
tu kalau ada, korang apa lagi, tak reti-reti nak ganti???


Hari ni nak masak apalah agaknya untuk juadah berbuka? Dah lama jugak dapur rumah aku tu tak berasap. Lagipun aku dah tak larat sebenarnya makan kat luar ni. Sedap tak seberapa, mahal pulak tu. Tapi kalau sudah ada penyakit M (Malas) tu memang payah la. Errmmm ... okeylah, aku nak selak-selak dulu buku resepi yang aku dah terbitkan tapi tak pernah aku
buat uji jadinya tu. Errkk... pada sesiapa yang berpuasa tu, selamat berbuka la ye.



p/s: Sedar tak sedar dah sebulan lebih aku tak update blog aku ni kan. Rasa lemau sungguh nak mengupdate. Banyak benda mau cerita sebenarnya. Tapi mood tadak mari la.. hehehe

Wednesday, June 3, 2009

Bila Perut Sudah Diisi ...

Bila perut sudah kenyang mata ni mula la bak teratai layu di tasik madu. Walaupun aku just makan seketul big apple donut and jambu cap 88 RM1 rasa perut ni dah cukup penuh diisi. Mata apa lagi, terasa bagai dihenyak-henyak sang syaitan supaya disuruh pejam. Macam mana la aku nak buat editing dalam keadaan mata yang dok kuyu-kuyu cam Garfield ni. Huhu. Tambah pula dengan kerenah penulis yang meronta-ronta minta dilayan. Cukup menjatuhkan semangat tuk bekerja. Dan kadang-kadang cukup menguji kesabaran. Kalaulah aku boleh lelapkan mata bak 30 minit di atas tilam dan bantalku yang empuk di rumah itu. Alangkah bahagianya mata ni. Huarrrgghhh ... mengantuknya.

Saturday, May 30, 2009

Damn!!

Damn shit!!! I hate this feeling. Really really hates this!!

Thursday, May 14, 2009

RAHSIA HIDUNG


Tuhan menjadikan setiap umat-Nya berbeza antara satu sama lain. Setiap manusia ciptaan-Nya begitu unik dan mempunyai keistimewaan yang tersendiri. Mungkin ramai yang tidak menyangka selain wajah dan tingkahlaku seseorang, bentuk hidung juga memainkan peranan dalam menyingkap peribadi seseorang itu. Jadi apalagi, cuba anda kaji dan selidik peribadi pasangan anda dengan melihat bentuk hidungnya.

Hidung Panjang:
Jika pasangan anda memiliki bentuk hidung seperti ini, dia merupakan seorang yang mempunyai personaliti yang kukuh dan berpotensi untuk mempengaruhi orang lain yang berada di sekelilingnya. Dia seorang yang bercita-cita tinggi dan sangat sensitif orangnya. Jadi janganlah anda sengaja ‘mencari pasal’ dengan mereka yang berhidung panjang.
Selain itu, mereka juga mudah membantu dan sangat bermurah hati, hanya pada mereka yang tahu menghargainya! Anda tidak perlu membalas pertolongannya cukup sekadar anda menghargai bantuan yang dihulurkan itu. Mereka yang berhidung panjang juga dipercayai bijak menonjolkan diri dan mudah berjaya dalam perniagaan dan bidang seni.

Hidung Kecil :
Si empunya hidung kecil, mempunyai daya imaginasi yang tinggi dan berbakat dalam bidang seni. Dia juga suka mengejar sesuatu yang baru dalam kehidupan. Bagi mereka yang berhidung kecil, suka mencuba sesuatu yang baru dalam kehidupan. Dia juga seorang yang peramah, dan amat mudah menyesuaikan diri dengan keadaan sekelilingnya. Adakalanya sikap mereka sukar diramal dan mereka bersikap kebudak-budakan. Jadi usahlah anda rasa bosan dengan sikap si hidung kecil kerana mereka sememangnya seorang yang manja. Awas, pemilik si hidung kecil tidak tetap pendirian. Dia juga mudah dipengaruhi oleh orang lain dan bersikap terburu-buru dalam membuat keputusan, tanpa memikirkan pro dan kontra keputusan tersebut. Ha… bila dah tersilap langkah, tiada gunanya lagi.
Hidung paruh burung :
Eh, betullah. Sekali pandang, hidung dia macam paruh burung, nampak macam patahkan!” Mungkin itu yang akan anda perkatakan apabila ternampak seseorang yang mempunyai hidung jenis ini. Ha… jangan tak tahu… mereka yang mempunyai hidung jenis ini ada keistimewaannya. Mereka mempunyai pendirian yang teguh dalam membuat sesuatu keputusan dan tidak mudah terpengaruh dengan kata-kata orang lain. Mereka cukup tegas dalam apa jua keadaan, tidak terburu-buru dan menunggu masa yang sesuai sebelum membuat sesuatu tindakan. Pasti ramai yang berminat dengan pemilik si hidung paruh burung ini kerana daya pemikiran mereka cukup imaginatif, kreatif dan bijak, tetapi mereka agak sukar untuk mencari cinta sejati dalam kehidupan mereka.

Hidung Tajam :
Ha… jaga-jaga dengan pemilik si hidung tajam! Mereka ini jenis yang memandang kebendaan. Bagi mereka aset dan wang adalah segala-galanya. Tiada apa lagi yang penting selain dua perkara tersebut. Erm, jangan salah faham, pemilik si hidung tajam ini, bukanlah kaki pisau cucur, mereka mengumpulkan aset dan mencari wang dengan tulang empat kerat mereka dan bukan menumpang kekayaan orang lain. Mereka sanggup bekerja keras demi memastikan kehidupan mereka selesa dan senang.

Hidung Lurus:
Bertuahnya kalau anda berdampingan dengan si pemilik hidung lurus. Ha… mereka ini merupakan seorang yang setia dan adil dalam menyelesaikan sesuatu perkara. Mereka adalah golongan yang sanggup berkorban demi orang lain berbanding menjaga kepentingan sendiri. Si hidung lurus akan mencari pasangan hidupnya yang juga setia dan tidak menipu. Awas, sekali anda telah menipu si hidung lurus, peratus kepercayaannya kepada anda akan turun ke tahap 0%. Jangan main-main.

Hidung Kembang:
Mereka yang berhidung kembang merupakan seorang yang aktif dan cekap dalam melakukan apa jua kerja. Mereka seorang yang artistik dan suka mempelbagaikan aktiviti seharian mereka. Jika anda ingin meminta pertolongan, carilah pemilik hidung kembang sebab mereka akan membantu anda pada bila-bila masa. Mereka mudah kasihan kepada teman-teman, sehingga tidak sanggup untuk mengecewakan sesiapa.

Hidung Runcing:
Mereka yang berhidung runcing adalah seorang yang lemah-lembut dan amat berdiplomasi. Ha… jangan tak tahu, mereka yang berhidung runcing juga licik orangnya, mereka juga bersikap pentingkan diri sendiri. Satu lagi kelemahan si hidung runcing, mereka mudah terpengaruh dengan apa juga yang dilakukan oleh orang lain. Mood mereka sukar dijangka, jadi janganlah anda melakukan sesuatu yang ‘bodoh’ kerana ia akan menjerat diri anda sendiri.

Hidung Pesek:
Mereka yang memiliki bentuk hidung seperti ini merupakan seorang yang kuat berahsia. Orang yang tidak mengenali pemilik si hidung pesek tidak akan dapat menjangka perasaan mereka dari semasa ke semasa. Mereka juga dikatakan kurang yakin dalam melakukan sesuatu perkara, sedangkan mereka sebenarnya boleh menyelesaikan perkara tersebut dengan baik. Si hidung pesek cukup ramah dan mudah mesra walau dengan sesiapa sahaja. Mereka boleh membuatkan orang lain cukup senang dengan kehadiran mereka. Erm, apalagi pastikan bentuk hidung pasangan anda agar mudah untuk anda mengenalpasti peribadi atau personalitinya. Selepas ini, tiada lagi alasan untuk anda tidak mengetahui peribadi pasangan anda.

Wednesday, May 13, 2009

HUJAN

Hai sang hujan, nape kau malu-malu je nak turun. Semalam kau datang kejap sgt. Tak sempat aku nak lepaskan rindu kat kau.



Hari ni pun sama. Bunyi guruh kau bukan main kuat lagi. Berdentam dentum di sana sini. Tapi kau sekadar lalu je. Tak sempat pun nak bermanja-manja dengan aku. Hai sang hujan. Kau datanglah lagi ek. Aku rindu kat kau. Serius aku rindu. Kau siramlah bumi Tuhan ni dan kau siram jugaklah kereta aku yang dah 2 minggu tak jumpa air tu.



Dah lama aku tak rasa udara nyaman dari kau. Aku tunggu ye sang hujan ... datang ye.

Thursday, April 30, 2009

--;-@

Aku mentari
Tapi tak menghangatkan mu
Aku pelangi
Tak memberi warna di hidupmu

Aku sang bulan
Tak menerangi malammu
Akulah bintang
Yang hilang ditelan kegelapan

Selalu itu yang
Kau ucapkan padaku

Sebagai kekasih yang tak dianggap
Aku hanya bisa mencuba mengalah
Menahan setiap amarah

Aku sang bulan
Tak menerangi malammu
Akulah bintang
Yang hilang ditelan kegelapan

Sebagai kekasih yang tak dianggap
Aku hanya bisa mencuba bersabar
Ku yakin kau kan berubah

Monday, April 27, 2009

Corat Coret KL International Book Fair

Selama 10 hari berlangsungnya KLIBF di PWTC, booth Utusan diserang oleh ulat2 buku. Meriah memang tidak dinafikan. Myself tak sempat membeli apa-apa pun. Hanya beli kiriman daripada my sis and my fren yang minta tlg belikan buku. Kat sini aku pastekan beberapa keping gambar semasa pesta berlangsung.

Sempat jugak aku siapkan buku ni. Walaupun target agak tersasar.



Buku Masakan Tradisi Melayu Johor.


Sesi bersama penulis buku Bunga Reben, Puan Suzana Mustafa.


Insan2 yang bertanggungjawab dlm marketing and promotion.
Sesi bersama penulis Dinar Emas. Puan Salmy Edawaty dengan peminat-peminatnya.


Penulis Dinar Emas. Puan Salmy Edawaty dan Dr. Mumin.


Team UP&D yang kerja keras.


Kakak-kakak yang masih maintain senyum, eventhough dorang letih gile.

Crowd yg memenuhi booth UP&D

Monday, April 20, 2009

KLIBF

Sempena Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2009 pihak UP&D telah menyediakan program bersama penulis sepanjang pesta tersebut. Bagi peminat-peminat buku yang ingin berjumpa dengan penulis pujaan secara lebih dekat dan berkongsi idea penulisan mereka atau hobi seperti masakan dan kraf tangan dijemput hadir ke gerai Kumpulan Utusan, di Dewan Tun Razak 3, PWTC.

Sabtu 18/04/09
Pn. Noraini Margono
Pagi sehingga Petang

Ahad 19/04/09
Pn. Suzana Mustafa
Pagi

Pn. Nisah Haron
Pagi

Decorative Painting
Petang

Isnin 20/04/09
Belum ditetapkan lagi.
Pagi

Dr. Ismail Zain & Dr. Amaluddin
Petang

Selasa 21/04/09
Belum ditetapkan lagi.
Pagi

Belum ditetapkan lagi.
Petang

Rabu 22/04/09
Belum ditetapkan lagi.
Pagi

Belum ditetapkan lagi.
Petang

Khamis 23/04/09
Belum ditetapkan lagi.
Pagi

Puan Salmi Edawati Yaacob
Petang

Jumaat 24/04/09
Sri Rahayu
Pagi

Belum ditetapkan lagi.
Petang

Sabtu 25/04/09
Nor Hazma & Kamsiah Abu & Diya Elora
Pagi

Pn. Rosita Jaafar
Petang

Ahad 26/04/09
Pn. Suzana Mustafa
Pagi

Belum ditetapkan lagi.
Petang


Pagi : 11.00 pg. – 1.00 tgh
Petang: 2.00 ptg – 5.00 ptg
Jadual mungkin akan berubah dari semasa ke semasa.

Monday, April 13, 2009

eerrrmmm...wangi!!

eDalam dunia ni sume org suke bau wangi kan. Aku paling elergic kalau tercium badan orang yang berbau semacam. Eeeee...loya tekak tau. Tambah-tambah lak kalau orang tu perempuan. Dia tak tercium ke bau badan dia sendiri ek? Sesetengah orang cakap, orang yang berbadan besar ni "berbau". Ada gak kebenarannya. Aku penah sebilik ngan budak2 yang berbadan agak "besar" ni masa kat UiTM dulu. Even though dorang ni baru je lepas mandi, bau badan dorang yang tak menyenangkan tu still ada. Camne tu ek? So aku akui la fakta itu ada jugak benarnya. Tapi aku jugak pernah jumpa gak orang kurus tapi bau badan dia, masyaAllah...pahit..bau pekung. But im wondering, depa ni tak terbau ke bau badan dorang sendiri. Mungkin jugak dah imune dgn bau tu kot. Bayangkan, kalau orang tu dah kahwin, macam mana la agaknya husband and wife dorang leh tahan bau badan dorang kan. Just imagine. Fuh... mesti seksa kan.

Aku paling sensitif bab-bab bau badan ni. Disebabkan itu jugalah aku ni agak obses dengan perfume. Aku suka bau-bau yang wangi. Kiranya aku takkan berapa nak berkira la untuk keluarkan duit untuk beli perfume yang aku suka. Disebabkan aku ni agak cepat jemu dengan satu-satu perfume tu, belum habis sebotol, aku akan beli yang lain plak. So far perfume yang paling favourite aku pakai DKNY Be Delicious. Hobi beli perfume ni aku kongsi dengan budak rumah aku a.k.a my best buddy la. Dia pun dah terikut-ikut dengan aku. Gila perfume.


Ada orang cakap, perfume yang dipakai menggambarkan peribadi seseorang. Sejauh mana kebenarannya aku tak sure. Apa yang penting, aku takkan rasa confident kalau keluar rumah tak pakai deodoran dan perfume.


Bagi yang rasa-rasa bau badan dorang tu agak kurang menyenangkan, eloklah ambil langkah untuk mengatasi masalah tu. Janganlah seksa hidung orang2 di sekeliling anda tu k. Sesiapa yang ada kawan yang ada masalah bau badan ni, nasihatkanlah kawan anda dengan cara yang terbaik. Jangan sampai menyinggung perasaan orang tu plak. Slow talk dengan dia, or hadiahkanlah dia perfume or deodoran. Mungkin dari situ dorang akan slowly berfikir dengan sendirinya. So, lu piki la sendiri mcm mane ek.


p/s: Ada jugak orang yang beli perfume disebabkan free gift yang ditawarkan. Contonya beg.

Wednesday, April 1, 2009

Alkisah SEBELUM & SELEPAS Kahwin

Perkara-perkara yang mungkin berlaku sebelum dan selepas berkahwin. Apakah faktor yang boleh menyebabkan perkara-perkara ni. Aku sendiri no comment. Mungkin rakan2 lain yang lebih berpengalaman dapat beri ulasan. Hahaha.. Siapa makan cili dia la terasa pedas kan.

1. ANGKATKAN BEG
Sebelum Kahwin - Come sayang, let me carry the bag 4 u. Kesian u...
Selepas Kahwin - Beg u pun u malas nak bawa. Lain kali jangan bawa beg ah!

2. TERSUNGKUR BATU
Sebelum Kahwin - 'Sayang, intan payung, you ok tak darling? Bodoh punye batu!'
Selepas Kahwin - Jln betul2 la! Buta ke? Mata letak kat mana? Lutut? Batu tu macam besar pun tak nampak!

3. PAKAI SEXY
Sebelum Kahwin - Lawanye u pakai baju ni. Seksi! Turn on I, macam nak gigit-gigit you sekarang jugak!
Selepas Kahwin - 'Ni ape ni, tetek terjojol, nampak longkang! Dengan babat berlipat-lipat! Tak malu eh?'

4. MANJA DI PUBLIC
Sebelum Kahwin - Manjanye syg i ni. Cium sikit sayang! Firm nye pipi you!
Selepas Kahwin - Oi! Org tgk ah! Tunggu balik rumah bole tak? Tak malu eh orang tengok?!

5. KEMPUNAN
Sebelum Kahwin - U nak makan burger ramly? Ok, besok i masuk JB belikan eh syg...
Selepas Kahwin - Burger McDonald pun sama pe! Jgn cerewet ah! Makan je!

6. KECANTIKAN
Sebelum Kahwin - Cantik nye you hari ni. Eye shadow you lawa la! Berseri-seri muka you!
Selepas Kahwin - Ape ni make up mcm tepung gomak? Wayang pekji pun kalah tau! Bulan2 asyik beli make up je!

7. KEKAYAAN
Sebelum Kahwin - U takde bnyk duit pun, i tetap syg u. Kekayaan tk menjanjikan kebahagiaan.
Selepas Kahwin - Tu la, dulu tak nak blajar betul2. Skrg baru nak menyesal! Duit tong sampah bulan ni camne?

8. SEX
Sebelum Kahwin - Kalau kita kawin, hari2 i nak main dgn u.
Selepas Kahwin - Eh, i penat tau! Ingat i robot ke? Gatal!

9. KESABARAN
Sebelum Kahwin - Sudahlah syg, jgn merajuk. Sorry eh Sayang. Memang salah I. I ni matahir tak guna! Jangan merajuk lagi ye Sayang.. I minta maaf. Maafkan i eh?
Selepas Kahwin - Salah you, you nak suruh I cakap Sorry! Banyak cantik muka you! Dah buat salah tak nak mengaku. Tau nak merajuk je. Awak punye pasal ah! Tak kuasa aku!

10. MASAKAN
Sebelum Kahwin - Sedapnye u masak (walaupun tak sedap)
Selepas Kahwin - Mak u tak ajar masak ke? Ni Nasi lemak ke nasi basi?

11. DUIT NO PROBLEM
Sebelum Kahwin - Syg, kita mkn dekat restoran mahal tu eh? Mahal takpe lah, skali skala...
Selepas Kahwin - Mak oi! Pe mahal! Da la! Mee grg mamak pak kassim lagi sedap. Tak mau ah!

12. LUV PEGI LUV BALIK
Sebelum Kahwin - Bye syg, I luv u too. Muaks! Miss u lah syg. (Padahal smlm baru jumpe)
Selepas Kahwin - Ah, ok bye! Tak bole lah. Kawan i ade ni! Bye la bye la!

13. PENGORBANAN
Sebelum Kahwin - Takpe Sayang, I tak kisah. I sanggup buat apa saja untuk you.. I fetch you later eh?
Selepas Kahwin - You ni, takde kepala otak ke yang I ni penat baru balik kerja. Apa salahnya you balik sendiri. Manja sangat ah!

14. JUMPA LAMBAT
Sebelum Kahwin - Takpe Sayang. Asalkan you selamat sampai
Selepas Kahwin - Takpe la. Da biasa da!

15. BUANG ANGIN
Sebelum Kahwin - You kentot eh sayang? Hehehehehe! Cute la you ni! *cubit-cubit*
Selepas Kahwin - Oi, asal bole kentot je eh! *pukul-pukul badan*

Thursday, March 19, 2009

EARTH HOUR


Earth Hour started in 2007 in Sydney, Australia with 2.2 million homes and businesses turning their lights off for one whole hour. Only a year later and this event had become a global sustainability movement with up to 100 million people across 35 countries participating. Global landmarks such as the Golden Gate Bridge in San Francisco, Rome’s Colosseum and the Coca Cola billboard in Times Square, all stood in darkness, as symbols of hope for a cause that grows more urgent by the hour.


In 2009, at 8.30pm on March 28, we are asking people across the world to turn off their lights and join together in creating the vital conversation about the future of our precious planet. Earth Hour is a message of hope and a message of action. Everyone can make a difference.
It’s as simple as a flick of the switch. Join us for Earth Hour 2009.




Marilah kita sokong beramai-ramai hasrat murni ini. Rasanya tak sawan kot, kalau tak tengok tv atau bergelap dalam masa 1 jam je. Sayangi BUMI kita. Lain la kalau korang sanggup duduk kat Marikh atau Jupiter. Eheh ... So jgn lupa 28 Mac jam 8.30 hingga 9.30, switch off all ur light. Dok lam gelap diam2 atau korang buat ler apa2 aktiviti yang patut. Berzikir ke. Dapat gak pahala kan :)

Friday, March 13, 2009

JODOH!

Kata orang "Kalau dah jodoh tak ke mana". Bila cakap pasal jodoh ni aku mula rasa cam lain macam. Tambah-tambah lak sekarang ni, tiap kali aku balik kampung jenguk mak, soalan bonus tentang jodoh pasti akan keluar dari mulut dia. Aku pun dengan selamba akan menjawab "rileks la mak" untuk ke sekian kalinya. Aku paham perasaaan mak aku, tertekan sebab anak dara dia ada 3 orang lagi yang belum "lepas" (kahwin), tambah-tambah pulak sepupu sepapat yang seangkatan dengan aku baik lelaki mahupun pompuan dah hampir berkahwin semuanya.
Bagi aku soal jodoh pertemuan biarlah tuhan yang tentukan. Perkahwinan bukan tuk sehari dua mahupun tiga, tapi kalau boleh biarlah sampai ke hujung nyawa. Kadang-kadang aku pun pelik juga, sesetengah orang kahwin ni macam tangkap muat je. Asal kahwin. Tak amik peduli risiko yang akan datang. Walaupun ada sahabat yang mengatakan bahawa perkahwinan itu ibarat "satu perjudian". Tapi kalau nak berjudi pun kena ada strategi babe, baru leh menang betul tak. Setiap tindakan yang kita buat perlu ada strategi.

Banyak benda yang perlu difikir tentang perkahwinan ni. Perkara ASAS dia mestilah dengan siapa yang akan kita nak kahwin. Layak ke orang tu dengan kita. Layak maksud aku kat sini, boleh ke dia tanggung kita, takkan kita pulak nak tanggung dia. Tambahan pulak, sekarang ni everthing's is MONEY. No money no talk. Memanglah cinta tak boleh dibeli dengan duit, tapi cuba fikir, boleh ke kita makan, beli umah, beli kereta dengan cinta? So moralnya, kalau bercinta perlu ada $$$ jugak. Kalau tidak, tak akan ke mana pun cinta kau tu. Kesimpulannya biarlah calon tu bertanggungjawab pada kita masa di dunia bahkan di akhirat kelak.
Mencari jodoh, atau jodoh mencari kita. Bab-bab cari jodoh ni aku memang sengal sikit. Kalau cari musoh tu aku teror gak la kot. Sebab dengan mulut aku yang tak dicover insuran ni, senang-senang je aku dapat musoh. eheh.

21 Mac ni aku diarahkan untuk balik ke kampung, bagi mengescort mak aku ke majlis perkahwinan sepupu aku Azmi yang sebaya ngan aku di Ayer Tawar, Perak. Sekali lagi aku pasti akan dihujani soalan-soalan "panas" dari wartawan-wartawan tak bertauliah (makcik-makcik aku la, apa lagi), tentang jodoh. Soalan lazim, "Hah, kau bila lagi?" Dan seperti biasa aku akan buat muka toya + terkulat-kulat je la. Hahaha. Kadang-kadang berdiam diri lebih baik.

Bagi aku kalau jodoh ada lah, apa nak risau, bukan ke manusia ni memang dilahirkan berpasang-pasangan. Cuma bila kita nak bertemu pasangan kita tu hanya ALLAH yang tahu. Buat masa ni aku still maintain, tak mau serabutkan pala pasal benda-benda ni. Tapi kalau dah jodoh aku sok lusa aku terima je la kan. Hope, jodoh aku tu dapat la terima aku seadanya, dan sanggup layan "sengal" aku ni. hehe. gatai..

Wednesday, March 4, 2009

Arrrgghhh.. Sakit!!!

"Oooh ... this is bad. We cannot do anything about it anymore. Saya terpaksa buang jugak."

"Aaa ... buang doktor? Tak ada cara lain ke untuk selamatkan doktor?"

"I dont think so. This is the only way. Untuk kebaikan u jugak."

Aku termenung sebentar. Merenung apa yang akan terjadi sekiranya "ia" dibuang. "Ia" telah menjadi sebahagian daripada hidupku sejak sekian lama. Telah banyak jasanya kepadaku. Perlukah aku membuat keputusan yang sukar ini. Tapi aku juga tidak sanggup untuk menanggung kesakitan yang maha hebat ini. Sudah 3 hari aku menderita kesakitan. Pada mulanya mahu kutahankan saja sakit itu. Tapi badanku sudah tidak dapat menanggungnya lagi. Aku demam menahan kesakitan.
Aku terkebil-kebil seketika merenung lampu di bilik rawatan itu.

"Are u ready Diana?" Doktor bertanya seraya mengejutkan aku dari lamunan.

"Okeylah doktor. Ikut doktorlah". Aku bersuara lemah.

Akhirnya aku reda. Kata putus telah diberi. Aku setuju dengan cadangan doktor. Mungkin dia lebih tahu apa yang terbaik
untuk pesakitnya.

"Tapi doktor, boleh tak doktor bius saya banyak kali. Saya taknak langsug rasa sakit ye."

"Okey, saya akan beri 4 bius injection pada awak." "Ok now, u just relaks. U akan rasa sedikit saja sakit."

Seketika kemudian aku berasa kebas. Doktor pun terus menjalankan tugasnya. Lebih kurang 45 minit, Alhamdullilah semuanya selesai. "Ia" telah dapat dikeluarkan. Maka dengan rasminya terpisahlah gigi geraham dari dalam mulutku. Sekarang aku kekurangan satu lagi gigi geraham. Besides that doktor jugak tampal 2 batang gigi aku yang lain.
Next appoinment doktor akan buat minor operation untuk buang gigi geraham atas aku pulak. Erm... belum tua lagi gigi dah abis semua rongak. Lepas ni nak tempah gigi palsu pulak la nampaknya.
Dengan mulutku yang terasa bengkak dan senget aku memandu pulang berbekalkan MC yang doktor berikan. Balik umah telan ubat terus tido. Alhamdulillah sakitnya sudah kurang, bengkak di muka juga dah surut. Cuma demam masih bersisa. Nak makan pun tak boleh. Ada chance kurus ni.. eheh..

p/s: Sebenarnya aku cukup fobia dengan dentist.

Monday, March 2, 2009

IF I WERE BOY

If I were a boy
Even just for a day
I'd roll out of bed in the morning
And throw on what I wanted and go
Drink coffee with the guys
And chase after girls
I'd kick it with who I wanted
And I'd never get confronted for it
Cause they stick up for me

If I were a boy
I think I could understand
How it feels to love a girl
I swear I'd be a better man
I'd listen to her
Cause I know how it hurts
When you lose the one you wanted
Cause he's taking you for granted
And everything you had got destroyed

If I were a boy
I would turn off my phone
Tell everyone it's broken
So they'd think that I was sleeping alone

I'd put myself first
And make the rules as I go
Cause I know that she'd be faithful
Waiting for me to come home to come home
It's a little too late for you to come back
Say it's just a mistake
Think I'd forgive you like that
If you thought I would wait for you
You thought wrong
But you're just a boy
You don't understand
And you don't understand
How it feels to love a girl
Someday you wish you were a better man
You don't listen to her
You don't care how it hurts
Until you lose the one you wanted
Cause you're taking her for granted
And everything you had got destroyed

But you're just a boy

Thursday, February 26, 2009

I WONDER IF ...


I wonder if ...

I can go shopping rite now. Dah lama sungguh rasanya aku tak gi shopping. Bagi aku, shopping memberikan kepuasan yang tak dapat diungkapkan dengan kata-kata. Salah satu cara juga untuk aku releasekan tension. Disebabkan kegawatan ekonomi sekarang ni, so aku terpaksalah mengambil langkah "berjimat cermat". Tapi yang herannya, lagi aku tak shopping lagi tak cukup duit. Mane peginya sume RM tu ek?? Tup2 je duit dah abis. Tak tau p mana?


I wonder if ...

I can go for holiday rite now. Macam gi mana-mana pulau selain "Pulau Jerjak" atau mana-mana tempat yang ada beach, not bitch ek... Agak lama juga aku tak bersantai-santai manja di gigi air. Ermm ... kan best. Masa tu tak payah pikir pasal keje yang betimbun ni. Hilang sikit serabut kepala ni. Balik cuti serabut la balik.


p/s: Banyak benda lagi aku nak buat lam dunia ni.



Monday, February 16, 2009

JADUAL DAN LOKASI BENGKEL PENULISAN SAYEMBARA FIKSYEN SAINS DAN TEKNOLOGI UTM-KUMPULAN UTUSAN

28 Februari 2009 (Sabtu) - Universiti Malaysia Sabah (UMS), Kota Kinabalu

7 Mac 2009 (Sabtu) - Dewan Bahasa dan Pustaka Wilayah Timur, Kota Bharu

14 Mac 2009 (Sabtu) - Holiday Villa, Alor Setar, Kedah

21 Mac 2009 (Sabtu) - Kuching Sarawak.

Maklumat penyertaan sila hubungi sdra Yosman Mohd Bain (07-5218166 / 019-7557760) atau Rozlan Mohamed Noor (03-92856577 / 012-3828353).

p/s: Lihat juga di
http://www.penerbit.utm.my/ atau http://www.mybooks.com.my/ Lihat juga berita PELANCARAN SAYEMBARA DI SINI

Thursday, February 5, 2009

BENGKEL PENULISAN

Bengkel bimbingan penulisan untuk Sayembara Fiksyen Sains dan Teknologi akan diadakan di Hotel Quality, Kuala Lumpur Sabtu ini (7 Feb 2009). Untuk maklumat lanjut berkenaan dengan sayembara dan bengkel ini bolehlah menghubungi saudara Yosman Mohd Bain dari Penerbit UTM Press di talian 07-5218166 / 019-7557760 atau saudara Rozlan Mohamed Noor dari Utusan Publications & Distributors Sdn Bhd, emel editor@minister.com. (012-3828353).
Bengkel ini diadakan oleh Universiti Teknologi Malaysia (UTM) dengan kerjasama Kumpulan Utusan bagi Sayembara Novel Cereka Sains dan Teknologi peringkat Kebangsaan 2008.

Sayembara Fiksyen Sains dan Teknologi bertujuan untuk meningkatkan dan menggalakkan manipulasi daya cipta, kreativiti, dan motivasi dalam kalangan pelajar IPT tempatan, tenaga pengajar khasnya, dan rakyat Malaysia secara umumnya.

Juga lihat catatan-catatan berkaitan di http://www.celikhuruf.blogspot.com/

Saturday, January 24, 2009

Friday, January 23, 2009

BANTAL oh BANTAL

Cara seseorang memeluk bantal semasa tidur dikatakan mempunyai kaitan dengan perwatakannya. Siapa dan bila kajian ini dibuat, aku tidak pasti. So u all LAYAN jela.

1) Memeluk Bantal
Mereka yang suka memeluk bantal biasanya berjiwa seni. Mereka mempunyai penghargaan yang tinggi terhadap lukisan, muzik dan sastera. Perasaan mereka halus dan jiwa mereka romantik. Kadangkala ada yang boleh membaca peristiwa yang akan berlaku melalui mimpi. Mereka juga sangat prihatin terhadap kesusilaan.

2) Menggunakan Banyak Bantal
Mereka biasanya kurang kenyakinan. Dalam kehidupan seharian mereka memerlukan banyak pendamping. Mereka jarang membuat keputusan sendiri, sebaliknya mendapatkanpandangan orang lain.

3) Tidur Dengan Satu Bantal
Mereka bukan jenis mengada-ngada dan boleh menerima keadaan seadanya. Mereka juga membuat keputusan berdasarkan fikiran dan bukan nafsu semata-mata.

4) Meletakkan Bantal Di Bawah Kaki
Mereka mempunyai sifat kurang baik. Mereka jarang bergaul dgn org ramai, malah kaku dalam pergaulan. Ini menyebabkan mereka cenderung bersifat egois. Mereka juga gemar menempuh jalan pintas untuk mencapai cita2. Mereka tdk suka berusaha.

5) Tidur Tanpa Bantal
Mereka memiliki sifat percaya diri yang sangat tinggi. Kadangkala sifat percaya diri ini akhirnya akan membawa kepada sifat ego.

Wednesday, January 21, 2009

KAREKTOR KELAHIRAN MANUSIA - menurut DATO' FADZILLAH KAMSAH


JANUARI
Bercita-cita tinggi dan orangnya serius. Suka mendidik dan dididik. Sangat mudah melihat kelemahan orang dan suka mengkritik. Rajin dan setiap yang dibuat nampak keuntungan. Suka smart, kemas dan teratur. Bersifat sensitif, berfikiran mendalam. Pandai mengambil hati orang lain. Pendiam kecuali telah dirangsang. Agak pemalu. Daya tumpuan yang sangat tinggi. Mudah mendisiplinkan diri sendiri. Badannya sihat tetapi mudah diserang selsema. Bersikap romantik tetapi tidak pandai mempamerkannya. Cukup sayang pada kanak-kanak. Suka duduk di rumah. Setia pada segala-galanya. Perlu belajar kemahiran sosial. Cukup cemburu yang sangat tinggi

FEBRUARI
Berfikiran abstrak. Sukakan benda yang realiti dan abstrak. Intelligent, bijak dan genius. Berpesonaliti yang mudah berubah. Mudah menawan orang lain. Agak pendiam, pemalu dan rendah diri. Jujur dan setia pada segalanya. Keras hati untuk mencapai matlamat. Tidak suka dikongkong. Mudah memberontak apabila dikongkong. Suka kegiatan yang lasak. Emosinya mudah terluka dan sangat sensitif. Mudah mempamerkan marahnya. Tidak suka benda yang remeh-temeh. Suka berkawan tapi kurang mempamerkannya. Sangat berani dan suka memberontak. Bercita-cita tinggi dan suka berangan-angan dan ada harapan untuk merealisasikan impiannya. Pemerhatian yang tajam. Suka hiburan dan sukan. Suka benda yang bersifat seni. Sangat romantik pada dalaman tetapi tidak pada luaran. Berkecenderungan pada benda yang tahyul. Amat mudah dan boleh menjadi terlalu boros. Belajar untuk mempamerkan emosi.


MAC
Berpesonaliti yang menarik dan menawan. Mudah didampingi. Sangat pemalu dan pemendam rasa. Sangat baik secara semulajadi, jujur, pemurah dan mudah simpati. Sangat sensitif pada perkataan yang dituturkan dan alam persekitaran. Suka pada kedamaian. Sangat peka kepada orang lain. Sesuai dengan kerjaya yang memberi khidmat kepada orang lain. Tidak cepat marah dan sangat amanah. Tahu balas budi dan tahu kenang budi. Pemerhatian dan penilaian yang sangat tajam. Kecenderungan untuk berdendam jika tidak dikawal. Suka berangan-angan. Suka melancong. Sangat manja dan suka diberi perhatian yang sangat tinggi. Kelam kabut dalam memilih pasangan. Suka dgn hiasan rumahtangga. Punya bakat seni dalam bidang muzik. Kecenderungan kepada benda yang istimewa dan baik. Jangan terlalu moody.

APRIL
Sangat aktif dan dinamik. Cepat bertindak buat keputusan tetapi cepat menyesal. Sangat menarik dan pandai manjakan diri. Punya daya mental yang sangat kuat. Suka diberi perhatian. Sangat diplomatik (pandai memujuk). Berkawan dan pandai menyelesaikan masalah orang. Sangat berani dan tiada perasaan takut. Suka adventure, pengasih, penyayang, sopan santun dan pemurah. Emosi cepat terusik.Try control the emotion. Kecenderungan bersifat dendam.Agresif, kelam kabut untuk membuat keputusan. Kuat daya ingatan. Gerak hati yang sangat kuat. Pandai mendorong diri sendiri dan memotivasikan orang lain. Berpenyakit di sekitar kepala dan dada. Sangat cemburu dan terlalu cemburu.

MEI
Kekerasan hati & degil. Kuat semangat & bermotivasi tinggi. Pemikiran yang tajam. Mudah marah apabila tidak dikawal. Pandai menarik hati orang lain & menarik perhatian. Perasaan yang amat mendalam. Cantik dari segi mental & fizikal.Tidak perlu dimotivasikan. Tetap pendirian tetapi mudah dipengaruhi oleh orang lain. Mudah dipujuk. Bersikap sistematik (otak kiri). Suka berangan. Kuat daya firasat memahami apa yang terlintas di hati orang lain tanpa diberitahu. Bahagian telinga & leher mudah diserang penyakit. Daya khayalan yang tinggi. Permikiran yang tajam. Pandai berdebat. Fizikal yang baik. Kelemahan sistem pernafasan.Suka sastera, seni & muzik serta melancong. Tidak berapa suka duduk di rumah.Tidak boleh duduk diam. Tidak punya ramai anak. Rajin dan bersemangat tinggi. Agak boros.

JUN
Berfikiran jauh & berwawasan. Mudah ditawan kerana sikap baik. Berperangai yang lemah lembut. Mudah berubah sikap, perangai, idea @ mood Idea yang terlalu banyak di kepala.Bersikap sensitif. Otaknya aktif (sentiasa berfikir). Sukar melakukan sesuatu dengan segera. Bersikap suka menangguh-nangguh. Bersikap terlalu memilih & mahukan yang terbaik. Cepat marah & cepat sejuk. Suka bercakap & berdebat. Suka buat lawak & bergurau. Otaknya cerdas berangan-angan. Mudah berkawan & pandai berkawan. Orang yang sangat tertib. Pandai mempamerkan sikap. Mudah kecil hati. Mudah kena selsema. Suka berkemas. Cepat rasa bosan. Sikap terlalu memilih & cerewet. Kurang mempamerkan perasaan. Lambat nak sembuh apabila terluka hati. Suka kepada barang yang berjenama. Mudah menjadi eksekutif. Kedegilan yang tidak terkawal. Sesiapa yang memuji saya adalah musuh saya tetapi siapa menegur saya adalah kawan saya.

JULAI
Sangat seronok didamping. Banyak berahsia dan sukar dimengerti terutamanya lelaki. Agak pendiam kecuali diransang.Ada harga dan maruah diri. Tak suka menyusahkan orang lain tapi tidak marah apabila disusahkan. Mudah dipujuk dan bercakap lurus. Sangat menjaga hati orang lain. Sangat peramah. Emosi sangat mendalam tapi mudah terluka hatinya. Berjiwa sentimental. Jarang berdendam. Mudah memaafkan tapi sukar melupakan. Tidak suka benda remeh-temeh. Membimbing cara fizikal dan mental. Sangat peka, caring dan mengasihi serta penyayang. Layanan yang serupa dengan semua orang. Tinggi daya simpati. Pemerhatian yang tajam. Suka menilai orang lain dengan pemerhatian. Mudah dan rajin belajar. Suka muhasabah diri. Suka mengenangkan peristiwa atau kawan lama. Suka mendiamkan diri. Suka duduk di rumah. Suka tunggu kawan tapi tak cari kawan. Tak agresif kecuali terpaksa. Lemah dari segi kesihatan perut. Mudah gemuk kawal tak kawal diet. Minta disayangi. Mudah terluka hati tapi lambat pulih. Terlalu mengambil berat Rajin dalam membuat kerja.

OGOS
Suka berlawak. Mudah tertawan kepadanya. Sopan santun dan caring terhadap orang lain. Berani dan tidak tahu takut. Orangnya agak tegas & bersikap kepimpinan. Pandai pujuk orang lain. Terlalu pemurah & bersikap ego. Nilai harga diri yang sangat tinggi. Dahagakan pujian. Semangat juang yang luar biasa. Cepat marah & mudah mengamuk. Mudah marah apabila cakapnya dilawan. Sangat cemburu. Daya pemerhatian yang tajam & teliti. Cepat berfikir. Fikiran yang berdikari. Suka memimpin & dipimpin. Sifat suka berangan. Berbakat dalam seni lukis, hiburan & silat. Sangat sensitif tapi tidak mudah merajuk. Cepat sembuh apabila ditimpa penyakit. Belajar untuk relax. Sikap kelam kabut. Romantik, pengasih & penyayang. Suka mencari kawan.

SEPTEMBER
Sangat bersopan santun & bertolak ansur. Sangat cermat, teliti & teratur. Suka menegur kesilapan orang lain & mengkritik. Pendiam tapi pandai bercakap. Sikap sangat cool, sangat baik & mudah simpati. Sangat perihatin & terperinci, amanah, setia & jujur. Kerja yang dilakukan sangat sempurna. Sangat sensitif yang tidak diketahui. Orang yang banyak berfikir. Daya pentaakulan yang baik. Otak bijak & mudah belajar. Suka mencari maklumat. Kawal diri dari terlalu mengkritik. Pandai mendorong diri sendiri. Mudah memahami orang lain (daya firasat yang tinggi) kerana banyak simpan rahsia. Suka sukan, hiburan & melancong. Kurang menunjukkan perasaannya.Terluka hatinya sangat lama disimpan. Terlalu memilih pasangan. Sukakan benda yang luas. Bersistematik.

OKTOBER
Suka sembang. Suka orang yang sayang padanya. Suka ambil jalan tengah. Sangat menawan & sopan santun. Kecantikan luar & dalam.Tidak pandai berbohong & berpura-pura. Mudah rasa simpati, baik dan pentingkan kawan. Sentiasa berkawan. Hatinya mudah terusik tetapi merajuknya tak lama. Cepat marah. Macam pentingkan diri sendiri. Tidak menolong orang kecuali diminta. Suka melihat dari perspektifnya sendiri. Tidak suka terima pandangan orang lain. Emosi yang mudah terusik. Suka berangan & pandai bercakap. Emosi yang kelam kabut. Daya firasat yang sangat kuat (terutamanya perempuan). Suka melancong, bidang sastera & seni. Pengasih, penyayang & lemah lembut. Romantik dalam percintaan. Mudah terusik hati & cemburu. Ambil berat tentang orang lain. Suka kegiatan luar.Orang yang adil. Boros & mudah dipengaruhi persekitaran. Mudah patah semangat.

NOVEMBER
Banyak idea dalam perkara. Sukar untuk dimengertikan atau difahami sikapnya. Berfikiran kehadapan. Berfikiran unik dan bijak. Penuh dengan idea-idea baru yang luar biasa. Pemikiran yang tajam. Daya firasat yang sangat halus dan tinggi. Bagus untuk jadi doktor. Cermat dan teliti. Personality dinamik. Sifat yang berahsia, pandai mencungkil dan mencari rahsia. Banyak berfikir, kurang bercakap tetapi mesra. Berani, pemurah setia dan banyak kesabaran.Terlalu degil dan keras hati apabila hendak.Diusahakan sehingga berjaya. Tak suka marah kecuali digugat. Mudah ambil berat terhadap orang lain. Pandai muhasabah diri. Cara berfikir lain dari orang lain. Otak yang sangat tajam. Pandai mendorong diri sendiri. Tidak hargai pujian. Kekuatan semangat dan daya juang yang sangat tinggi dan apabila hendak sesuatu cuba sampai berjaya Badan yang "tough"
(sasa). Kasih sayang dan emosi yang sangat mendalam. Romantik. Tidak pasti dgn hubungan kasih sayang. Suka duduk di rumah. Sangat rajin dan berkemampuan tinggi.Amanah, jujur, setia dan pandai berahsia. Tidak berapa berjaya dalam mengawal emosi. Bercita-cita tinggi. Perangai tidak dapat diramal dan mudah berubah-ubah.

DISEMBER
Sangat setia dan pemurah. Bersifat patriotik. Sangat aktif dalam permainan dan pergaulan. Sikap kurang sabar dan tergesa-gesa. Bercita-cita tinggi. Suka menjadi orang yang berpengaruh dalam organisasi. Seronok didampingi. Suka bercampur dengan orang. Suka dipuji, diberi perhatian dan suka dibelai. Sangat jujur, amanah dan bertolak ansur.Tidak pandai berpura-pura. Cepat marah. Perangai yang berubah-ubah. Tidak ego walaupun harga diri yang sangat tinggi. Benci pada kongkongan. Suka berlawak. Pandai buat lawak dan berfikiran dengan logik.

p/s: Anda termasuk dalam kategori yang mana? Tepuk dada tanya selera...

Tuesday, January 20, 2009

BENGKEL PENULISAN SAINS FIKSYEN

Bengkel bimbingan penulisan karya sains fiksyen akan diadakan di Johor Bahru pada 31 Januari 2009 (Sabtu). Bengkel ini diadakan bersempena dengan Sayembara Cereka Fiksyen Sains dan Teknologi UTM - Kumpulan Utusan. Semua dijemput hadir. Yuran untuk bengkel sehari ini ialah RM50.00 termasuk bahan-bahan bengkel dan makan minum. Bengkel akan diadakan di Hotel Grand Bluewave Johor Bahru.

Maklumat lanjut boleh menghubungi Sdra Yosman Mohd Bain di talian 07-5218166 atau 019-7557760 atau boleh juga menghubungi Rozlan Mohamed Noor di 03-92856577 / 012-3828353.

Monday, January 12, 2009

Indeks Cemburu Lelaki Ikut Horoskop. For reading purposes je la ek..

Aquarius
Lelaki Aquarius biasanya akan menggunakan ayat-ayat yang memerli untuk menunjukkan cemburunya. Jangan ingat dia sedang bergurau. Apabila topik perbualannya hanya tertumpu pada seseorang saja, maka ternyatalah bahawa dia sedang cemburu.


Pisces
Lelaki yang paling mulia dan baik hati, lagi kuat cemburunya. Tak lain dan tak bukan adalah lelaki Pisces. Indeks cemburunya amat memeranjatkan. Kalau kekasihnya menderhaka kepadanya, dia akan menjadi seperti wanita meraung-raung. Air matanya juga akan tenggelamkan anda.


Aries
Lelaki Aries mempunyai sifat diktator secara semulajadi. Selain seorang yang memerintah, dia juga suka mengawal orang lain. Tidak kira dalam apa jua perkara, dia juga berharap menggunakan tenaga dan kuasanya untuk menyelesaikannya. Apabila berhadapan dengan musuh kekasih, dia akan segera mengambil tindakan untuk menyebabkan pihak lawan undur dari mengurat kekasihnnya.


Taurus
Lelaki Taurus adalah lelaki yang peramah dan sangat jujur. Tapi jangan ingat dia tidak tahu cemburu. Dia tidak dapat terima kekasihnya menderhaka kepadanya. sekiranya dia dapat tahu anda keluar makan malam dengan lelaki lain, buatlah persediaan untuk memberi penjelasan kepadanya.


Gemini
Lelaki Gemini hanya menganggap cemburu itu sebagai satu permainan saja. Dia ialah seorang yang suka bermain-main. Oleh itu, dia paling benci akan cinta secara paksa. Malah dia tidak akan mungkin melepaskan peluang untuk berkenalan dengan wanita lain walaupun sudah memiliki kekasih. Jadi, indeks cemburu lelaki Gemini adalah kurang berbanding dengan lelaki Zodiak lain.


Cancer
Secara kebetulan lelaki cancer terbalik dengan lelaki Gemini. Dia tidak akan berjauhan dengan kekasih malah selalu berhimpit dengan kekasih. Ini adalah kerana dia mempunyai perasaan kekosongan dan juga perasaan tidak selamat. ( jangan ingat hanya perempuan saja yang mempunyai perasaan tidak selamat.) Bayangkan kalau kekasihnya meninggalkanya, cemburu pasti akan menghuru-harakan dunia ini.


Leo
Lelaki Leo sangat ego dan juga sangat tabah. Dia tidak akan cemburu kerana perkara yang remeh temeh. Dia tidak akan menyebabkan air muka dirinya jatuh kerana cemburu. Walaupun kekasihnya telah melakukan perkara yang membuatkannya marah, namun dia tetap akan mengekalkan perasaan yang tenang untuk berbincang dengan kekasihnya.


Virgo
Cemburu lelaki Virgo amat memeranjatkan. Lelaki Virgo tidak mempunyai hati yang lapang dan juga pemikiran yang luas. Cemburu telah menjadi perkara biasa dalam kehidupan pasangan ini. Walaupun dia amat mencintai kekasihnya, namun tetap bergaduh besar dengan kekasih kerana cemburu.


Libra
Lelaki Libra mementingkan imejnya yang bertatatertib. Disebabkan cemburu akan menjejaskan imejnya, maka dia rela mengekalkan penampilan yang baik. Sebenarnya dia tidak ingin menimbulkan perselisihan dengan kekasih akibat cemburu yang akan menjejaskan hubungan mereka.


Scorpio
Semakin mendalam cinta terhadap kekasih semakin kuat cemburu. Inilah yang boleh menggambarkan lelaki scorpio. Dia menghormati dan cinta sepenuhnya terhadap kekasih. Tetapi cemburunya juga tidak kurang. Sekiranya kekasihnya menunjukkan sebarang kemusykilan, maka dia akan menunjukkan cemburunya.


Sagitarius
Lelaki Sagitarius juga boleh cemburu. Namun cemburunya datang dengan cepat, pergi juga cepat. Dia selalunya cemburu sebelum mengenal pasti perkara sebenarnya. Apabila mengetahui hal sebenarnya cemburu pun reda. Tapi, apabila dia ada matlamat baru dia akan meninggalkan kekasih yang sering membuatnya cemburu.


Capricorn
Lelaki Capricorn mempunyai sikap yang pesimistik. Dia merasa rendah diri di dalam kehidupan. Apabila dia berasa cemburu, dia tidak akan tunjukkan pada kekasihnya sebaliknya akan mengeluarkan ketidakpuasan ini pada tempat lain seperti sukan atau di tempat kerja.